top of page

Eerste steenlegging G-TECH op 11 juni 2025

Updated: 22 hours ago

G-TECH bouwt aan de toekomst van duurzame thermische energie in Vlaanderen



Op 11 juni 2025 wordt de eerste steen gelegd van G-TECH – de Ghent Thermal Energy Conversion Hub – op Tech Lane Ghent Science Park, campus Ardoyen. G-TECH wordt een unieke test- en innovatie-infrastructuur waar bedrijven en kennisinstellingen samen kunnen werken aan de commercialisatie van duurzame thermische energietechnologieën. Met deze mijlpaal start de realisatie van een open living lab dat een essentiële hefboom vormt voor de energietransitie in Vlaanderen.


Wat is G-TECH?

G-TECH wordt een ultramodern, open innovatiecentrum dat industriële en residentiële toepassingen van duurzame warmte, thermische opslag en brandstoffen faciliteert. De testinfrastructuur richt zich op componenten én volledige systemen zoals warmtewisselaars, compressoren, warmtepompen en motoren – in vermogensranges van 10 tot 500 kW. Het project is uniek in Europa en mikt op een sterke economische valorisatie via verhoogde energie-efficiëntie, innovatie en jobcreatie in de sector.


Sterke industriële verankering

G-TECH wordt gerealiseerd door de Universiteit Gent als projectpromotor en exploitant, in nauwe samenwerking met speerpuntclusters Flux50 en De Blauwe Cluster, en wordt gefinancieerd via EFRO investeringsmiddelen, co-financiering van de stad Gent en eigen UGent middelen. Het project wordt mee gedragen door toonaangevende bedrijven zoals Daikin, ABC Engines en Atlas Copco, die actief betrokken zijn sinds de opstart. Daarnaast wordt het project ondersteund door een brede groep bedrijven die het belang onderstrepen van bijkomende innovatie-infrastructuur in dit domein en mee hun schouders zetten onder het G-TECH-verhaal.


Inhoudelijke focus op drie strategische pijlers

  1. Duurzame warmteproductie en -opslag in industrie: G-TECH biedt testmogelijkheden voor industriële warmtepompen en thermische opslagoplossingen die nodig zijn om fossiele brandstoffen te vervangen in industriële processen. Bedrijven kunnen hier nieuwe technologieën ontwikkelen en valideren in reële omstandigheden en op schaal.

  2. Duurzame warmteoplossingen voor de residentiële sector: Het centrum ondersteunt de ontwikkeling van veilige, PFAS-vrije warmtepomptechnologieën op basis van natuurlijke koelmiddelen zoals propaan en CO₂, als antwoord op de grootschalige uitrol van warmtepompen in Europa.

  3. Duurzame brandstoffen voor energie- en transportsectoren: G-TECH faciliteert onderzoek naar de productie en efficiënte inzet van e-fuels zoals waterstof en methanol, cruciaal voor zwaar transport en voor het overbruggen van perioden met weinig wind- en zonne-energie.


De eerste steenlegging op 11 juni markeert het begin van de bouw van de testhal (2.953 m²), die o.a. zal bestaan uit klimaatkamers, proefstanden voor warmtepompen, thermische batterijen en organische Rankine cycli.


Save the date voor onze stakeholders

De officiële eerste steenlegging op 11 juni 2025 wordt een belangrijk moment om samen met bedrijven, onderzoekers en beleidsmakers stil te staan bij de volgende stap in de energietransitie. Binnenkort maken we het volledige programma bekend. Intussen nodigen we alle betrokken bedrijven en geïnteresseerden uit om alvast de datum te reserveren.


Het G-TECH project wordt medegefinancieerd door de Europese Unie

bottom of page